Veel mensen kiezen voor hout om een terrasoverkapping mee aan te bouwen. Hout is een natuurlijk product en het is in veel verschillende soorten beschikbaar. Toch is niet iedere houtsoort even geschikt om een terrasoverkapping van te bouwen. Alle soorten hout hebben verschillende structuren en eigenschappen. Daardoor is voornamelijk hardhout zeer geschikt om een overkapping mee te bouwen.

Vergelijk tot drie vakmannen in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Hardhout is dan wel iets duurder in de aanschaf, maar het hout is kwalitatief erg goed en bovendien erg sterk. Daardoor gaat hardhout veel langer mee en hoeft men de terrasoverkapping in hardhout maar weinig te onderhouden. Daarom kiezen steeds meer mensen voor hardhout.
Inhoud
Over hardhout
Wanneer we hardhout zeggen, denken de meeste mensen meteen aan tropisch hardhout. Tropisch hardhout is slechts een soort van de verschillende varianten in hardhout. Tropisch hardhout staat bekend als erg prijzig, omdat ze in tropische omgevingen groeien. Toch is hardhout meer dan alleen tropisch hardhout: al het hout dat van de loofboom komt, is hardhout.
Zo zijn er veel verschillende soorten hardhout. Denk bijvoorbeeld aan padouk, Ipé of Europees eikenhout. Er is ook zacht hardhout op de markt, van bijvoorbeeld de berk en de wilg. Het hout van deze bomen is niet geschikt om een terrasoverkapping mee te bouwen. Hardhout gaat erg lang mee en komt meestal uit de tropen.

Soorten hardhout
Er zijn verschillende soorten hardhout op de markt. Het meeste hardhout is afkomstig uit het tropisch regenwoud, maar er zijn verschillende soorten hardhout. Denk bijvoorbeeld aan Afzelia, Europees eiken of padouk.
Afzelia
Een Afezeliaboom groeit in Afrika. Ze zijn vooral vaak te vinden in landen als Kameroen. Nigeria en Gabon. Deze houtsoort is te herkennen aan de lichte of bruinrode kleur. Hoewel het hout erg duurzaam is, is het goed mogelijk dat het hout zal gaan verkleuren. Afzelia is bijzonder duurzaam hout en om die reden ook iets prijziger.

Azobé
Hout van de Azobé komt uit het westen en midden van Afrika. De boom is te herkennen aan de bruine kleur. Azobé wordt gekwalificeerd als duurzaamheidsklasse 1. Daardoor zijn ze maar moeilijk te gebruiken voor een terrasoverkapping. Wanneer men toch een terrasoverkapping van Azobé wil maken, komt er veel boorwerk aan te pas.

Bankirai
Een hardhout dat niet afkomstig is uit Afrika, maar uit Azië, is de bankirai. Bankirai komt uit Indonesië. Alleen de Yellow Bankirai behoort tot hardhout. Zoals de naam al doet vermoeden is dit hout te herkennen aan de gele kleur. Bankirai kan vooral vaak voor vlonders worden gebruikt.
Vergelijk tot drie vakmannen in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
➡️ Vraag een gratis offerte aan »
Europees Eiken
We vinden niet vaak hardhout dat uit Europa komt, maar Europees eiken is een uitzondering op de regel. Het hout wordt geproduceerd in de bossen van Oost-Europa. Het is e herkennen aan een lichtbruine kleur en heeft een duurzaamheidsklasse 2
Ipé
Ipé komt uit een heel ander deel van de wereld. Deze tropische houtsoort komt namelijk uit Brazilië en is behoorlijk hard. Het hout is erg stabiel en kan gemakkelijk gladgemaakt worden. Hoewel het een hard hout is, is het wel geschikt voor het maken van een terrasoverkapping. Daarmee krijgt men een unieke terrasoverkapping.

Iroko
Een andere houtsoort is Iroko. Deze houtsoort wordt gewonnen in West-Afrika en heeft duurzaamheidsklasse 1. Het hout is zeer gemakkelijk te bewerken en daarmee zeer geschikt als materiaal voor terrasoverkappingen. De kleur van het hout is goud, maar zal na verloop van tijd donkerder worden.
Itauba
Hout van Itauba komt voort uit de bossen van Zuid-Amerika. Denk aan landen als Brazilië en Suriname. De kleur doet veel denken aan kaneel, vandaar de bijnaam ‘kaneelhout’. Het is een zeer duurzaam materiaal.
Padouk
De duurzaamste en daarmee ook een van de duurste hardhoutsoorten is Padouk. Padouk is het meest duurzame hout dat er bestaat en wordt in Midden- en West-Afrika gewonnen. Padouk is erg populair vanwege de koraalrode kleur. Het is daarom een gewild materiaal. Het materiaal is erg schaars en daardoor vrij prijzig om aan te schaffen.

Voordelen en nadelen hardhout
Wanneer men wil kiezen voor hardhout als materiaal voor een terrasoverkapping, moeten alle voordelen en nadelen tegen elkaar worden opgewogen. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een terrasoverkapping in hardhout. Zo heeft hardhout vrij weinig onderhoud nodig. Het is niet nodig om hardhout te behandelen of te verven. Wel is het noodzakelijk het hout af en toe even schoon te maken.
Wie lang plezier wil hebben van zijn overkapping, kan het beste een houten terrasoverkapping in hardhout bestellen. Het voordeel van hardhout is dat het een erg duurzaam materiaal is. Het hout gaat zeker zo’n 25 tot 30 jaar mee.
Bovendien heeft men met hardhout keuze uit verschillende bijzondere kleuren. Daardoor is er voor ieder wat wils. Elke soort hardhout komt ten slotte met een geheel eigen prijskaartje.
Ten slotte staat een houten terrasoverkapping garant voor een warme en knusse uitstraling. Het maakt niet uit of men de terrasoverkapping bij een moderne, klassieke of landelijke woning wil plaatsen; hardhout is voor iedere terrasoverkapping een zeer geschikt materiaal.
Uiteraard zijn er ook redenen om bewust niet te kiezen voor hardhout. Hardhout is relatief prijzig en daarmee een duurdere investering om een terrasoverkapping mee te bouwen. De levensduur van hardhout leidt uiteindelijk wel tot een besparing, maar men moet de terrasoverkapping wel in één keer kunnen betalen.
Bovendien wordt hardhout gewonnen uit de natuur. Het is daarom altijd vatbaar voor eventuele scheuren of krommingen. Na verloop van tijd kan hardhout gaan verkleuren. De terrasoverkapping zal daarom door de jaren heen steeds verder grijs worden. Wie dit wil tegengaan, kan het hout het beste behandelen met speciale olies.
Vergelijk tot drie vakmannen in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
➡️ Vraag een gratis offerte aan »
Hardhout prijzen

Zoals al gezegd is hardhout niet het goedkoopste materiaal om een terrasoverkapping van te maken, maar het zorgt wel voor een zeer lange levensduur. Op die manier heeft men nog jaren plezier van een terrasoverkapping in tropisch hardhout. Het is niet meteen te zeggen hoe prijzig een hardhouten terrasoverkapping is. De prijzen kunnen behoorlijk variëren, afhankelijk van de grootte, het gekozen materiaal en dergelijke. Ook het dak van de terrasoverkapping speelt mee. Zo is een glazen dak laten bevestigen een stuk duurder dan wanneer men kiest voor een goedkoper materiaal als pvc.
Met eventuele extra’s zal de terrasoverkapping in hardhout nog iets duurder zijn. Een terrasoverkapping in hardhout is meestal op twee manieren aan te schaffen: in de winkel, of bij een bedrijf die de constructie volledig op maat markt. De meeste terrasoverkappingen in de winkel zijn zogenaamde prefab modellen, wat betekent dat deze als een bouwpakket in elkaar zijn te zetten. Dergelijke overkappingen worden al verkocht vanaf duizend euro.
De prijzen van een kant en klare houten terrasoverkapping zijn ligt tussen de 2.000 à 4.000 euro.
Op maat gemaakt
Kiest men voor een op maat gemaakte terrasoverkapping, dan kan de prijs nog veel duurder uitvallen.
Een op maat gemaakte terrasoverkapping van hardhout kost gemiddeld tussen de 3.000 en 5.000 euro.
Wanneer er nog gekozen wordt voor speciale wensen (verlichting, ramen, deuren, screens, …), kunnen de prijzen nog verder oplopen. Houd daarbij rekening met een budget van zo’n 6.000 euro à € 8.000. Hardhout is dus niet de voordeligste optie om een terrasoverkapping mee te bouwen, maar het kan de investering gezien de duurzaamheid van het hout zeker waard zijn.
Wie toch een kwalitatief goede terrasoverkapping van hout wil, maar daar niet te veel aan kwijt wil zijn, kan het beste kiezen voor een terrasoverkapping in Douglashout. Dit hout is afkomstig van de gelijknamige spar. Het verschil met hardhout is dat dit naaldhout is en daarbij iets minder duurzaam is. Toch kan de duurzaamheid van de Dougglasspar er goed mee door. Bovendien is het hout een heel stuk betaalbaarder, waardoor het een goed alternatief is voor het duurdere hardhout.
Plaatsingskosten
Bij een terrasoverkapping in hardhout laten plaatsen moet men rekening houden met de extra kosten, zoals bijvoorbeeld de plaatsingskosten. Het plaatsen van een houten overkapping is geen sinecure. Het moet nauwkeurig gebeuren en is daardoor erg tijdrovend. Enige ervaring en beschikking over goed gereedschap is dus vereist.
Om die reden raden we aan om een ervaren vakman in te schakelen. Deze kan het resultaat tot een goed einde brengen. In de meeste gevallen worden de plaatsingskosten al opgenomen in de offerte. In sommige gevallen kunnen de plaatsingskosten extra berekend worden.
Het is dus belangrijk om te overwegen of men de terrasoverkapping in hardhout zelf wil gaan plaatsen, of dit wil laten doen. We raden aan om een ervaren vakman in te schakelen, omdat zelf een houten overkapping plaatsen zonder enige ervaring een vrijwel onmogelijk karwei is.
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Wij vergelijken de beste vakmannen uit jouw regio. Zo bespaar je tot 30% in slechts 2 minuten!